sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Olga-papukaija ohjeineen

Jokin aika sitten äitini hamstrasi minulle kotikylänsä sekatavarakaupasta Novitan lankoja, mm. Nalle Taikaa kesäväreissä, sekä vähän vanhempaa 7 Veljestä Linnut -sarjan Papukaija -lankaa. Ensimmäinen kerä papukaijaa pääsi puikoille, kun olin vajaan viikon sairaalassa näköhermotulehduksen takia, ja langasta kehittyi Olga-sukat.


Olga on siitä mukava malli tehdä, että se on simppeli, joten sen oppii nopeasti ihan ulkomuistiin, eikä enää tarvitse tuijotella ohjeita. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ohje kuuluukin seiskaveikan paksuiselle langalle näin:

Luo 56 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle, 14 silmukkaa per puikko. Kaksi ensimmäistä kerrosta neulotaan koko ajan nurjaa, ettei varsi lähde rullautumaan.

Varren mallineuleessa toistetaan kahta erilaista kerrosta. *2 oikein takaa yhteen, 4 oikein, langankierto, 2 oikein, langankierto,  4 oikein, 2 oikein yhteen* jokaisella puikolla, minkä jälkeen kerros oikeaa. Mikäli haluat sukista väljemmät, voit neljän oikean silmukan tilalle neuloa vaikkapa viisi oikeaa silmukkaa, jolloin vastaavasti silmukoita luodaan jokaiselle puikolle 16 kappaletta.

Kun varren pituus on mieleisesi, neulo vielä mallineuleen mukaan yksi kerros, mutta jätä langankierrot pois. Näin sukka kapenee sopivaksi kantapäätä ja jalkaterää varten.

Minä tein kantapään ristiinvahvistettuna, ensimmäistä kertaa elämässäni. Jalkapöytään puolestaan neuloin Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmästä löytämälläni ohjeella Molly-neuletta, joka on vielä yksinkertaisempi, kuin yllä esitetty Olga. Molly-neuleessa neulot ensin kerroksen oikeaa, sitten kerroksen 1 o 1 n, ja taas kerroksen oikeaa, ja toistat näitä kolmea kerrosta. Kärkikavennuksen puolestaan toteutin sädekavennuksena.

Alkuperäinen Olga Pekkarisen villasukkamalli, josta mukailin nämä sukat, löytyy Punomosta

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Pidän itsekin lopputuloksesta oikein paljon, samoin äitini, joka jo ehti tilaamaan itselleen ensi talveksi samanlaiset. :D

   Poista
  2. Onneksi on äidit, jotka tukee lapsensa neulontaharrastusta ja osaavat arvostaa, että käsityöperinnettä jatkaa myös nuorempi sukupolvi :)

   Poista
  3. Jep, niinpä! :) Harmittaa, etten mummuni eläessä ehtinyt innostumaan sukkien neulomisesta. Hän oli kova neulomaan sukkia, ja teki kantapään ja sen jälkeiset kavennukset ihan omalla tyylillään, joka olisi ollut mukava oppia häneltä itseltään.

   Poista