lauantai 28. maaliskuuta 2015

Penna Pupun pikkuiset sukat

Penna Pupun pienet pupuvarpaat palelivat, joten pupuemo päätti neuloa sille sukat. Ja mitkäs lämmittäisivätkään pupun varpaita paremmin, kuin suloiset pupusukat?


Lanka: valkoinen ja vaaleansininen sukkalanka, esimerkiksi Novita 7 Veljestä tai Viking Ville, kumpaakin 50 grammaa. Itselläni käytössä lankalaatikoista löytyneet vaaleansininen Viking Ville, sekä valkoisen seiskaveikan jämät.
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot tai oman käsialan mukaan sopivat
Koko: taapero, jalan koko noin 24/25 (26/27)

Ohje: Luo vaaleansinisellä langalla 36 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 9 silmukkaa kullekin. Neulo 1 kiertäen oikein, 1 nurin -joustinneuletta 6 kerrosta.

Vaihda lanka valkoiseksi. Neulo 8 s oikein ja sen jälkeen 1 silmukka oikein ensin etu- ja sitten takakautta. Nyt sinulla on yhteensä 10 silmukkaa puikolla. Toista tämä vielä kolmelle muulle puikolle. Neulo vielä yksi kerros valkoisella langalla ja aloita sitten neulomaan mallikuvion mukaisesti.


Kirjoneuletta neulottaessa langat kannattaa "kiepsauttaa" keskenään 2-3 silmukan välein, jotta ei synny liian pitkiä langanjuoksuja. Varo kuitenkin kiepsauttamasta lankoja samalla kohdalla kahdella perättäisellä kerroksella, tai ne näkyvät epäsiististi työn oikealla puolella!

Mallineuleen 17. kerroksella oleva * -merkki tarkoittaa pupun häntää. Se tehdään seuraavasti:

1. kerros: neulo silmukka etu-, taka- ja etukautta. Siirrä syntyneet kolme silmukkaa takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle.
2. kerros: neulo 1 s oikein etu- ja takakautta, 1 o, 1 s oikein etu- ja takakautta. Siirrä syntyneet viisi silmukkaa takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle.
3. kerros: ylivetokavennus, 1 o, 2 o yhteen. Siirrä nämä kolme silmukkaa takaisin vasemmanpuoleiselle puikolle.
4. kerros: nosta 1 s, 2 o yhteen, siirrä nostettu silmukka yli kuten ylivetokavennuksessa.

Kun olet saanut mallikuvion kokonaan neulottua, neulo vielä kerroksen verran oikeaa valkoisella langalla. Tämän jälkeen neulo joka puikolta 8 s oikein ja 2 s o yhteen, jolloin jokaisella puikolla on taas yhdeksän silmukkaa.

Vaihda lanka siniseen ja neulo 6 kerrosta joustinneuletta 1 kiertäen oikein, 1 nurin. Viimeisellä kerroksella neulo puikkojen 3 ja 4 silmukat samalle puikolle. Nyt sukan varsi on valmis, ja koittaa kantapään vuoro!


Neulo puikkojen 3 ja 4 silmukoilla 16 kerrosta korkea kantalappu vahvistettuna neuleena (1. krs: nosta 1. silmukka, neulo loput silmukat nurin, 2. krs: nosta 1 s, 1 s o, toista kunnes olet neulonut kaikki silmukat. Toista kerroksia 1 ja 2 yhteensä 8 kertaa). Aloita sitten kantapohjan kavennukset: nosta 1 s, neulo 10 s nurin, 2 s nurin yhteen ja käännä työ. *Neulo vahvennettuna neuleena 5 s, ja tee ylivetokavennus, käännä työ. Nosta 1 s, neulo 4 s nurin ja sen jälkeen 2 s nurin yhteen, käännä työ*. Jatka ** -merkkien välissä olevaa neuletta, kunnes jäljellä on enää 6 silmukkaa ja kantalappu on valmis. Viimeinen kantalapun kerros on oikea, vahvennettu kerros.

Jaa kantapään silmukat tasan kahdelle puikolle, kummallekin 3 silmukkaa. Poimi sitten kantalapun reunoista kummallekin puikolle 9 silmukkaa. Neulo sitten sinisellä langalla 1 krs oikein.

Vaihda lanka valkoiseen. Neulo puikoilla 1 ja 2 (jalkapöytä) 1 o, *nosta silmukka, 2 o* kunnes puikolla 2 on enää 2 silmukkaa, nosta silmukka, 1 o. Tee puikolla 3 ylivetokavennus kahdella ensimmäisellä silmukalla ja neulo loput silmukat oikein. Neulo puikon 4 silmukoita oikein, kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa, neulo nämä silmukat oikein yhteen. Toista tätä vielä yhden kerroksen verran, ja vaihda sitten lanka siniseen, ja neulo kaikki silmukat oikein puikoilla 1 ja 2. Tee jälleen puikon 3 alussa ylivetokavennus, ja puikon 4 lopussa neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen.  Jatka sen jälkeen toistaen alla olevaa kolmea kerrosta puikoilla 1 ja 2, ja neuloen puikoilla 3 ja 4 kaikki silmukat oikein.
1. kerros: valkoinen lanka. 1 o, *nosta silmukka, 2 o* kunnes puikolla 2 on enää 2 silmukkaa, nosta silmukka, 1 o.
2. kerros: valkoinen lanka. 1 o, *nosta silmukka, 2 o* kunnes puikolla 2 on enää 2 silmukkaa, nosta silmukka, 1 o.
3. kerros: vaaleansininen lanka. Neulo kaikki silmukat oikein.


Jatka neulomista, kunnes jalkaterä on 12,5 (14) cm pitkä ja viimeinen kerros on sininen. Katkaise valkoinen lanka ja aloita vaaleansinisellä kärkikavennukset seuraavanlaisesti: 
1. kerros: 7 silmukkaa oikein, 2 s oikein yhteen. 
2. kerros: 8 s oikein
3. kerros: 2 s oikein, 2 s oikein yhteen, 2 s oikein, 2 s oikein yhteen
4. kerros: 6 s oikein
5. kerros: 1 s oikein, 2 s oikein yhteen, 1 s oikein, 2 s oikein yhteen
6. kerros: 4 s oikein 
7. kerros: 2 s oikein yhteen x 2

Nyt sinulla on jokaisella puikolla jäljellä enää kaksi silmukkaa. Katkaise lanka, ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele sukka ja neulo sille pari! Halutessasi voit tehdä toisen sukan kirjoneulepuput peilikuvana.

Enää ei Penna Pupun varpaita palele!


Olisi oikein mukavaa nähdä kuvia, mikäli innostutte näitä sukkia tekemään. Laitelkaas siis kommentteihin kuvia ja linkkejä blogipostauksiin tms. neulomistanne Penna Pupun pikkuisista sukista. Olisi myös mukavaa, että linkittäisitte blogissanne sukkien yhteydessä tämän blogipostauksen, jotta muutkin löytäisivät ohjeen näihin sukkiin!

8 kommenttia:

 1. Aivan ihanat <3 kiitos ohjeesta, pinterestii meni itel talteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tykkäät, ja kiitokset kommentistasi! :) Olisi kiva nähdä sitten joskus, mikäli teet tällä ohjeella sukat, millaiset niistä tuli!

   Poista
 2. Niin söpöläisen söpöt! Kyllä pupu on nyt onnellinen ja lämmin varpainen.

  VastaaPoista
 3. Ihanat puput!
  Tämä täytyy laittaa muistiin vastaisuuden varalle! :)

  VastaaPoista
 4. Hirmusöpöt ja ihanan värisetkin sukat:3

  VastaaPoista