tiistai 23. kesäkuuta 2015

Yöllisiä mietteitä
Facebookin käsityöryhmistä

Mieleni tekee kovasti ommella, mutta koska asun kerrostalossa, ei se näin öiseen aikaan onnistu. Oli siis pakko keksiä jotakin muuta tekemistä. Niinpä otin pohdinnan alle Facebookin käsityöryhmät ja ihmisten käyttäytymisen niissä. 

Käsityöyhteisöihin mahtuu monenlaisia ihmisiä - kuten nettiin yleensäkin. Alla listattuna näistä ihmistyypeistä mielestäni ärsyttävimmät.

1. "Ylläpito saa poistaa tämän, ellei viestini noudata sääntöjä"
Tähän ryhmään kuuluvat ihmiset eivät edes vaivaudu lukemaan niitä ryhmän sääntöjä ennen, kuin postaavat jotakin, ja kaiken lisäksi tuovat viestinsä yhteydessä julki sen, etteivät ole lukeneet sääntöjä, tai tietävät, että viesti on sääntöjen vastainen. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi ne henkilöt, jotka lähettävät neulontaryhmiin kuvia koiristaan, tai villasukkaryhmään kuvan juuri neulomastaan piposta.

2. "Käytä omaa järkeäsi!"
Nämä ihmiset ovat niitä, jotka tulevat töykeästi vastaamaan toisen avunpyyntöön. Kun henkilö x pohtii, minkä kokoiset villasukat pitäisi tehdä vastasyntyneelle, tai kuinka suuri huppu villatakkiin kannattaa tehdä, jotta lapsen pää mahtuu sinne kokonaan, lähes poikkeuksetta joku tulee heittämään klassisen "käyttäisit omaa järjeäsi" -kommentin. Tai vähintäänkin sen "katso googlesta" -kommentin. 

3. "Tää on kyllä ihan ruma, puranko vai en, mitä mieltä ootte?"
Kolmantena ihmisryhmänä esittelen ne henkilöt, jotka tulevat kerjäämään kehuja omiin käsitöihinsä itsesäälisellä aloituksella. Kyllähän sen saa vapaasti ilmaista, että ei ole itse tyytyväinen työhönsä, mutta tarvitseeko sitä jatkuvasti toitottaa, varsinkin jos kyseessä on jokin erittäin hankala kirjoneulepitsipalmikkovillapusero? 

4. "Tässä mun veljen pojan serkun siskon vauva mun tekemät villasukat jalassaan"
Eli ne henkilöt, jotka lähettävät kokovartalokuvia lapsukaisista johonkin ryhmään esitelläkseen jonkin pienen neuletyön, esimerkiksi villasukat tai lapaset. Rinnakkaisena ihmisryhmänä näihin lapsikuvien lähettäjiin ovat ne, jotka keskittyvät kehumaan kuvassa näkyvää vastasyntynyttä vauvaa sen päässä olevan myssyn sijaan. 

5. "Älä käytä tuota lankaa, vaan tee työsi tästä"
Kun henkilö kysyy mallia tai silmukkamäärää jollekin langalle, on lähes poikkeuksetta jonkun pakko tulla kertomaan, ettei kyseistä lankaa kannata käyttää. Esimerkkinä se, että Novitan Woolia kannattaa käyttää vauvan tumppuihin Nalle-langan sijaan. Mutta mitä sitten, jos neuloja haluaa itse käyttää tuota lankaa? Onko se toiselta ihmiseltä pois? 

6. "Ovatko muut jo huomanneet, että langan x laatu on huonontunut / langassa on solmuja / raidat eivät asetu, kuten haluan?" 
Tämä pätee erityisesti niihin ihmisiin, jotka ovat päätyneet ostamaan Novitan 7 Veljestä Viidakko -lankoja, erityisesti sitä seepraraidallista. 

Tässä ovat mielestäni varmaankin kuusi ärsyttävintä ihmistyyppiä Facebookin käsityöyhteisöissä. Tokihan ryhmiin mahtuu paljon muunkinlaisia ihmisiä, eivätkä läheskään kaikki ryhmäläiset edusta niitä mielestäni ärsyttäviä henkilöitä, vaan mukaan mahtuu todella avuliaita ja asiallisiakin ihmisiä. Lisäksi yllä mainitut kuusi ihmistyyppiä ovat esiteltynä liioitellen. 

Minkälaisiin ihmisiin te olette törmänneet Facebookin käsityöryhmissä? Ovatko kokemuksenne olleet positiivisia vai negatiivisia? 

40 kommenttia:

 1. Harakkalauma joka postaa samaa kikkelisukkaa/norsuhousua/kalukukkaroa/panevia poroja käsityöryhmästä toiseen ja kihertää kuin alakoululaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, näihinkin on tullut törmättyä! Ja yleensä vielä joka kuvan yhteydessä on pitkällinen kiistely siitä, että onko luomus hauska, vai ei.

   Poista
 2. Kiitos ryhmään pääsystä / hyväksymisestä jne. Varsinkin kun niitä on useampi peräkkäin, eikä sivulla sitten mitään uutta ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, nämäkin on olemassa. Itse jo unohdin nämä kiittelijät. Mitenkäs näin pääsikään käymään...?

   Poista
  2. Helposti, ei kaikki herneet yksinkertaisesti mahdu samaan aikaan nenuun, ei edes vaikka molempiin sieraimiin lykkis ;) Vitsi, vitsi....vissiin sen verran väsy (niin vitsi kuin kirjoittajakin) että nukkumaan.com kutsuu :D

   Poista
  3. Täytyy varmaan laajentaa sieraimia tai hommata pienempiä herneitä! :D

   Poista
 3. Mun tarttee liittyä kyllä johonkin käsityöryhmään, sillä tekasin iPodilleni Novitan Otava-langasta jonkunlaisen suojapussin virkkaamalla. :D Olisi kiva vaan kattella muiden kivoja käsitöitä Facebook fiidissäni. Onko sulla jotain ryhmäsuositusta mulle?

  Itteäni ärsyttää kanssa nämä ihmiset ketkä haukkuvan aikaansaannoksiaan saadakseen kehuja. X_X Jos joku mun oikeen läheinen kaveri käyttäytyy tolleen niin sanon olevani samaa mieltä, että ihan hirveän asian oletkin saanut aikaan. :D Sen jälkeen totean, että lakkaa haukkumasta itteäs/omia tekeleitäs sillä se ei oo kivaa.

  Yks juttu mikä mua riesoo ihan kaikissa ryhmissä on se kun ihmiset tekee ihan päivityksen siitä kun he lähtevät ryhmästä jonkun typerän asian takia. Ja jäävät kuitenkin ryhmään katsomaan kommentteja joita se päivitys saa. :--D Eivätkä välttämättä edes koskaan lähde mikä on musta tosi hassua. n_n

  Aloin itsekin käyttää bloggeria joten nyt liityn ihan kunnon lukijaksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facesta löytyy esimerkiksi Voihaan Villasukka!, mikäli villasukkien neulominen innostaa. Sitten sekaryhminä on vaikkapa Neuloosi, Neulontaholisti ja Löysäpipoiset neulojat.

   Kiitos lukijaksi liittymisestä! :)

   Poista
  2. Tai jos virkkaaminen kiinnostaa, niin Vilkasta virkkausta on ihanan vapaamielinen ja hyvähenkinen ryhmä :) Sielläkin kyllä omat sankarinsa, mutta aika vähissä kuitenkin :D

   Poista
  3. Kiitos kun mainitsit myös tuon ryhmän :) Itse en virkkausta ole pahemmin harrastellut (mitä nyt yksi ikuisesti keskeneräinen kukkahuivi on työn alla), joten eipä tullut tuo ryhmä edes mieleen.

   Poista
 4. Mää kysyin neuvoa kuinka virkataan kukka? Sain vastauksen että eikö sinua ole opetettu virkkaamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääkin on niin perusjuttu. Jos osaat virkata, sun pitäis muka osata virkata mitä vaan!

   Poista
 5. Nauratti kirjoituksesi. Aika osuvasti osasit näitä netin ihmeitä tiivistää :). Itse en pidä keskeneräisten töiden esittelystä tyyliin "päättelyä vaille valmiit".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Päättelyä vaille valmiit" on vielä mielestäni ok, mutta sitten, kun on näitä "neuloin kaksi kerrosta sukkaa, puranko vai jatkanko". Se on jo ärsyttävää!

   Poista
 6. Minä taas en tykkää siitä, että samoja asioita kysytään edes takaisin - jos rullaisi sivua alaspäin, löytäisi vastauksen hyvin helposti. Lisäksi ainakin osassa ryhmistä toimii se hakukin, jolla voi hakea esim. Nurmilinnun päättelemisen ohjeita :)

  VastaaPoista
 7. Sait tiivistettyä hyvin mukaan ihmistyypit, joihin mullaki menee eniten hermot :D

  Ja muuten pahottelut,että puutuin siihen eiliseen keskusteluun kun en osannu neuvoa kuitenkaan itse asiassa. Alko suututtaa se yks vaan niin pahasti, et oli pakko puuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään. :) Muakin alkoi ärsyttää tuo ihmisten typeryys, niin oli pakko purkaa ajatuksia johonkin. Ja mikäs sen parempi paikka, kuin oma blogi. :D Onneksi lopulta sain vastauksenkin siihen, mitä kysyin.

   Poista
 8. Mä taidan joiltakin osin kuulua niihin "KVG" ihmisiin, mutta en aina ihan pysty hillitsemään... Että jos kysytään silmukkamäärää johonkin yleiseen kokoon yleistäkin yleisemmällä langalla, nopeammin saisit vastauksen kun hakisit googlella. Eikä siinä ehkä niinkään se, että tuolla kysytään jotain simppeleitäkin asioita joskus, vaan se et ei viitsitä sitäkään vähää kokeilla hakea itse. En osaa sanoa mikä siinä on niin raivostuttavaa, kai joku avuttomuus/laiskuus tai vastaava. Vähän helpottaa jos kerrotaan ettei ole löydetty etsimisestä huolimatta. En kai itsekään aina löydä kaikkea :D. Mutta oikeasti, "montako silmukkaa tarvitaan koon 42 sukkaan, teen 7veikalla?" Aargh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mua hermostuttaa ne kymmenet jotka ilmestyy pyytämään ohjetta kuvaan, jossa ohje on jo joko kuvatekstissä tai kommenteissa, ja kuvatekstissä vielä selkeästi lukee että ohje seuraa tässä (vaikka sen nähdäkseen joutuisikin sitten klikkaamaan sitä kauheaa pelottavaa "näytä lisää"-linkkiä) tai että ohje on kommenteissa.

   Poista
  2. Itsekin kuulun niihin ärsyttäviin ihmisiin, jotka suosittelee käyttämään googlea jos esim. joidenkin sukkien nimi näkyy kuvan yhteydessä. Kiteytän ämmämäiset fiilikseni tuohon Suvin kommenttiin täysin. Nykyään jopa en enään niin käy kässäryhmissä, joten verenpainekin on pysynyt aisoissa.

   Poista
  3. Tuo "etsikää puolestani" -asenne vaikuttaa minusta lähinnä ylimielisyydeltä. Kaikki pitäisi saada valmiiksi hopeatarjottimella eteen kannettuna. Ja vaikka siinä kuvan yhteydessä lukisi, että Olga-sukkahan on tällä kertaa kyseessä, niin SILTI pitää tulla kyselemään, että mikä on malli, ja miten se tehdään, ja onkos tuo nyt sitä polvekeraitaa. :D

   Poista
  4. No montako ? :D :D

   Poista
  5. Tiina, käytä järkeäs ja kato googlesta! Ja tee se mallitilkku! :D

   Poista
 9. Noihan vois kaikki yhdistää: "Ylläpito saa poistaa, jos haluaa. Neuloin tämän norsuhousun, mutta pitäiskö purkaa, kun tuli ruma? Sitä esittelee tässä meidän Pertti 45 v. Ei oo kyllä tää 7 veikka enää niin kuin ennen, rumasti menee värit. Mulle kyllä sanottiin täällä, että käytä järkeäsi ja tee Nallesta, mutta en kuunnellut... Kiitos muuten ryhmään pääsystä."

  VastaaPoista
 10. En myöskään jaksa kiittelyitä mukaan ottamisesta ryhmään, johon otetaan kaikki halukkaat joka tapauksessa. Mitä kiittämistä siinä on, ja miksi se pitää näkyä kaikille? Kiittelisi edes yksityisviestillä sitä, joka ryhmään otti, jos nyt on pakko päästä kiittämään.

  Samoin tuo "ylläpito saa poistaa, jos on sääntöjen vastainen" on yhtä turha. Totta mooses saa, ja ihan ilman että säännön rikkoja siihen armollisesti luvan antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ryhmään ei hyväksyttäisi kaikkia, tai 99,9 % sinne liittymispyynnön laittaneista, niin nuo kiittelyt ymmärtäisi ihan hyvin. Mutta aaarrrgggh, miksi pitää kiitellä ryhmissä, joissa kaikki kuitenkin hyväksytään mukaan?

   Poista
 11. "Haluan neuloa miehelleni sukat. Minkä mallin valitsisin? Entä kuinka monta silmukkaa luon?" -tyyppiset kysymykset, joihin on mahdoton vastata, sillä toisen mieltymykset, miehen jalan koko, käytetty lanka, neulojan käsiala jne ovat hämärän peitossa. Jos näistä erehtyy mainitsemaan, saa kuraa niskaansa. Ämpärikaupalla sitä tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun mainitsee sen hirvityskauhistusjärkytyssanayhdistelmän: 'kannattaa neuloa mallitilkku'...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mallitilkku tuntuu kyllä olevan monelle melkoinen kirosana! Toisaalta, en itsekään neuloskele mallitilkkuja, sillä olen oppinut tuntemaan oman neulekäsialani niin hyvin. Varmaan viimeksi joskus yläasteella olen päätynyt mallitilkkua tikuttamaan, silloinkin vain siksi, kun opettaja käski.

   Poista
  2. Sama juttu, en minäkään enää mallitilkkuja tarvitse, mutta aloittelijoille (joita uskon näiden kyselijöiden olevan) se on pikku pakko, jos haluaa saada oikean kokoisen tuotteen.

   Poista
  3. Jep, niinhän se on. Kyllä minäkin varmaan sen mallitilkun tekisin, jos päätyisin neulomaan jotakin jostain ihan vieraasta langasta. Tai vaikka jotakin isompaa, kuin villasukkia... :)

   Poista
 12. Hyvä kooste :)

  Mut näin Y ja ALV kirjainten takaa, myös ne jotaka eivät kunnioita tekijänoikeuksia ja sitä iän ikuista hinnoittelu ja "pitääkö maksaa jotain veroa?" -keskusteluja... näissä yleensä iskee kipinää huvikseen harrastukseksi ja sitten ne jotka elantonsa niiistä koittaa saada...

  Aika monesta "Neuloosi" ryhmästä olen poistunu kun ei niillä mulle mitään annettavaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen tekijänoikeuksista suhteellisen tarkka, vaikka vaan omaksi ilokseni neuloskelen. ALV-juttuihin en ole onneksi vielä koskaan joutunut sekaantumaan. :D

   Poista
 13. Meitä vaan on niin moneen junaan, etten minä ainakaan jaksa edes kulmaani kohottaa, jos joku päivitys ei miellytä vaan siirryn seuraavaan. Siihen ei mene nanosekuntia kauempaa. Saati, että viitsisin aiheesta oikein blogiin kirjoittaa...taitaa olla jutunjuuri vähissä. Pitääkö kaikki ihmiset laatikoida? Anteeksi nyt vaan tämä hieman kriittisempi asenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän mulla muutakin kirjoitettavaa tänne riittää, kuten varmaan tuolta arkistosta ja postaustahdistakin huomaa. Joka tapauksessa saan omaan blogiini kirjoittaa mitä tahansa haluan, oma ajankäyttötapanihan tämä on, eikä kaikkea kannata lukea niin kovin tosissaan. :)

   Poista
  2. Tässähän nimenomaan ei ollut kyse mistään yksittäisestä, ärsyttävästä päivityksestä. Sellaisten suhteen paras toimintatapa onkin siirtyä suoraan eteenpäin. Tässä ruodittiin käsityöryhmissä yleisiä käyttäytymismalleja, ja mielestäni osuvasti vielä. Musta on enemmän kuin ok kirjoittaa myös itseä ärsyttävistä seikoista, varsinkin kun sen tekee osuvasti, huumorilla ja ketään yksittäistä henkilöä vastaan hyökkäämättä.

   Onneksi blogipostauksiin pätee sama neuvo - jos niin kauheasti ärsyttää, voi suoraan siirtyä seuraavaan, ilman että siitä pitää ihan kommenttiakin kirjoittaa :) Itse taas tykkäsin tästä kirjoituksesta hyvinkin paljon, eli kiitos!

   Poista
  3. Jep, kyse ei tosiaankaan ollut mistään yksittäisestä päivityksestä / henkilöstä, johon olen tuolla ryhmässä ärsyyntynyt, vaan yleensäkin pilke silmäkulmassa kirjottelin näistä ärsyttävistä persoonallisuustyypeistä tuolla käsityöryhmissä.

   Ja jep, blogipostauksiini pätee sama neuvo, kuin Facebook-ryhmiinkin. Jos joku juttu ei miellytä, sitä ei ole pakko lukea tai kommentoida, vaan voit siirtyä seuraavaan, tai poistua koko blogista. Kukaan ei pakota jäämään. :)

   Mukava kuulla, että sinä, Inari, tykkäsit tästä kirjoituksesta. :)

   Poista
 14. Ompeluelämää <3 Noitakin joitain prototyyppejä on vastaan tullut mutta kovin vähän. Ryhmä on erittäin yhteishenkinen, avuliaita neuvojia riittää eikä pienikään kysymmys ole tyhmä. Ihanin ryhmä missä ikuna olen ollut. Jso muutama palstalainen asuisi lähempänä veisin halin ja kukkia, niin paljon olen apua ja neuvoja saanut enkä kertaakaan ole tuntenut itseäni tai toista arvostelevan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittelin itse eilen liittymispyyntöä tuonne Ompeluelämää -ryhmään, muttei ole vielä hyväksytty. Pakkohan sinnekin on liittyä, kun jonkin verran tulee nykyisin ommeltuakin, ja kun tuleva opiskelulinja on tekstiili- ja vaatetusala. :) Toivottavasti siellä ihmiset todella ovat noin mukavia! Kuulostaa ihanteelliselta ryhmältä.

   Poista