keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

"Russian join" eli lankojen yhdistäminen venäläisittäin

Varsinkin raidallisia jämälankasukkia tehdessä lankojen päätteleminen vaikuttaa kamalalta peikolta. Lankojen päättelemisen voi kuitenkin välttää lähes kokonaan tällä yksinkertaisella niksillä! 

Alla esittelen mielestäni kätevimmän tavan lankojen yhdistämiseen. Tekniikan nimi on "Russian join", ja nimensä mukaisesti se on lähtöisin itänaapuristamme Venäjältä. Sitä voi helposti käyttää sekä samanväristen että eriväristen lankojen yhdistämiseen lähes missä tahansa työssä. Tarvitset vain neulan, sakset sekä yhdistettävät villalangat, et mitään muuta.

Russian join, eli Venäläinen liitos -taktiikassa yhdistettävät langat muodostavat toistensa ympärille lenkit. Kumpikin lanka pistetään neulalla itsensä sisään ja sitten lenkit kiristetään tiukoiksi. Alla tekniikka vaihe vaiheelta kuvattuna ja selitettynä: 


Aloita pujottamalla ensimmäinen lanka (vaaleanpunainen) neulan silmään.


Pujota sitten neula kerästä tulevan langan sisälle, ja kuljeta sitä keskellä langan säikeitä 5-10 senttimetrin mittainen matka.


Pujota toinen lanka (ruskea) vaaleanpunaisesta lankalenkistä, joka jää lähelle neulan silmää.


Vedä sitten neulan avulla vaaleanpunainen lanka neulan ympäri käärittyjen säikeiden lävitse.


Pujota ruskea lanka neulan silmään, ja pujota se neulan avulla itsensä sisälle. Kuljeta lankaa taas noin 5-10 senttimetrin mittainen matka itsensä sisällä.


Kiristä molemmat langat, jolloin liitos muuttuu tiukaksi ja tasaiseksi. Leikkaa ylitse jääneet "hännät" pois. Nyt langat on yhdistetty toisiinsa, eikä muuta päättelyä niiden osalta enää tarvita.

Itse kerään ylijäämälankanöttöseni yhdeksi isoksi raitalangaksi, johon olen yhdistänyt pätkät juurikin tällä Russian join -tekniikalla. Osa pätkistä on lyhyempiä ja osa taas pidempiä. Kun lankaa on kertynyt parisataa grammaa, aion tehdä siitä pirteän raidalliset polvisukat. :)


Bonuksena tähän loppuun vielä kuva porkkanasämpylöistä, joita leivoin tuossa päivemmällä. Tunnustettakoon, että tämä on ensimmäinen kokonaan itse kehittelemäni resepti, joten olen äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen. 

9 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit noin selvän kuvan lankojen yhdistämisestä. Minulla vähän samantyylinen mutta langanpäät jatkavat suoraan toinen toisensa sisään. Käy silloinkun on samasta langasta kyse ja haluaa huomaamattoman jatkon.
  Hyviltä näyttävät sämpyläsi, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tällainen voisi olla ihan mukava tehdä, kun tuosta Russian join -liitoksesta ei oikein löydy kunnollisia suomenkielisiä ohjeita. Tuo sinunkin yhdistämistapasi kuulostaa oikein toimivalta, pitää varmaan joskus testata. :)
   Sämpylät tosiaan näyttivät ja maistuivat hyviltä.

   Poista
 2. Kiitti, kun jaoit vinkkisi, tulen kokeilemaan ja käyttämään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tulee käyttöön. :) Pitää varmaan useamminkin alkaa tekemään tällaisia pienenpieniä ohjeita.

   Poista
 3. Kiitos langanjatkovinkistä. On vahva, ei luista. Käytännössä vinkkisi otan käyttöön.

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta! Yritin aluksi jollain toisella ohjeella, mutta tämän ohjeen avulla tajusin miten tuo tehdään. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, vähenee päättelytontun karkumatkat kun sen tekee noin huomaamattomasti.

  VastaaPoista
 6. Loistava ohje tähän tekniikkaan! Kiitos paljon!

  VastaaPoista