torstai 12. marraskuuta 2015

Eka kerta ja muita käsityömuistoja

Löysin yläasteikäisenä tekemäni pöllölapaset, ja niiden innoittamana päätin tulla kirjoittelemaan siitä, miten meikäläisellä lapsena sujuivat käsityöt.

Kun olin ala-asteella, oli meillä rättikässässä tietenkin myös neulontaa ja virkkausta. Virkkaamaan onnistuin punasävyisestä 7 Veljestä Raita -langasta liian tiukan peruspipon, neulominen ei oikein koskaan ottanut onnistuakseen, joten neuletyöt otin aina mukaan kotiin, ja annoin äidille neulottavaksi. Muistoissani on myös selkeästi kotona tehty violetti virkattu patalappu, jonka piti olla neliskulmainen, mutta jotenkin kummasti siitä tulikin soikea. 

Ompelun puolelta kuudennelta luokalta mieleeni muistuu elävästi tekemäni raitapaita. Takaosa ja toinen hiha olivat valkopinkkiä raitakangasta, etuosa ja toinen hiha puolestaan valkovihreää. Eikä koulussa tietenkään ollut saumuria, joten tuo trikookankainen paita oli ommeltu ihan vain ompelukoneen suoralla tikillä. 

Seiskaluokan jälkeen loppui tekstiilityöt, eikä käsitöitä tullut tehtyä, kun kukaan ei ollut pakottamassa. Lukion alkupuolella kuitenkin päädyin ostamaan alennuksesta lankaa ja tarttumaan puikkoihin. Tuloksena olivat jo postauksen alkupuolella mainitut pöllölapaset. Varsinaisia virheitä näistä ei löydy ollenkaan, mutta parantamisen varaa tietysti on vaikka millä mitalla. Ensimmäisenä tehty lapanen on paljon toista lapasta suurempi, värivalinta ei ole oikein mennyt nappiin ja varren joustinneuletta on melko vähän. Päättelytkin ovat jo alkaneet aueta. 
Onhan nämä kieltämättä kätevät, kun toista lapasta voi käyttää yksin, ja toiseen mahtuu samanaikaisesti sekä minun, että poikaystäväni käsi. :D Ja kunnianhimoinenkin olen ollut, kun olen aloitellut kirjoneuleella, siitä plussapisteet minulle! 

Olisi mukavaa kuulla myös teidän käsityömuisteluitanne. Oletteko aina olleet käsityöihmisiä, vai onko innostus käsillä tekemiseen löytynyt vasta vanhemmalla iällä? Millaisia olivat ensimmäiset itse tekemänne neule-, virkkaus- tai ompelutyöt? 

10 kommenttia:

 1. Ohhoh! Ei ois multa vielä lukiossa onnistunut kirjoneule. Nuohan on oikein oivalliset, eikä sinun tarvi tehdä erikseen niitä muodikkaita parilapasia, kun kerran toiseen jo mahtuu sekä sinun että poikaystävän kädet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, tottahan tuo on! :D Itselläni on jostain syystä aina kirjoneule sujunut yllättävän hyvin. Tykkään silti enemmän pintaneuleiden neulomisesta. :)

   Poista
 2. Heipä hei!
  Tulin vain tännekin vinkkaamaan, että kurkkaisit sähköpostiasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn kurkkimassa mahdollisimman pian! :)

   Poista
  2. Käyhän pian katsomassa sähköpostisi. :)

   Poista
  3. Sori, en ole vielä saanut mittaututettua sormuskokoani. :(

   Poista
 3. Minäkin teetin käsitöitäni äidillä loppuun. Ei olisi silloin uskonut, että tästä alasta vielä ammattikin tulee:D Käsityömaikka olisi varmaan ihmeissään. Mikähän siinä on, että lapasista ei saanut samankokoisia millään....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään olisi varmaan uskonut, että opiskelen tällä hetkellä vaatetusompelijaksi, ja vapaa-aikani käytän neuloen. :D

   Poista
 4. Aika hyvin, ettei koulun käsityöt oo pilanneet käsityötäilyiloa! Symppislapaset:3 (ja kehitystä tosiaan huomattavissa, kun kattelee muita postauksia!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi eivät pilanneet käsityöinnostusta! Itsekin olen huomannut ihan selkeää kehitystä näihin ensimmäisiin kokonaan itse tekemiini lapasiin verrattuna. :D

   Poista