keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Suuren suuri sukkaprojekti

Minua pyydettiin neulomaan kanootinsuojukset - tai ainakin ihan hemmetin isot villasukat. Värin kuulemma pitäisi olla harmaa, mutta jotain raitaa saa olla piristyksenä. Niinpä päädyin valikoimaan ohjeeksi Metsätie-sukat, jotka tunnetaan myös nimellä Körttisukat. Näissä sukissa hienot pätkäraidat syntyvät eriväristen kerrosten ja nostettujen silmukoiden avulla. Pohjaväriksi valikoitui toivottu harmaa, ja raitoihin pengoin kaapistani violettia seiskaveikkaa.


Kuten jo mainitsin, niin kyseessä ovat oikeasti isot sukat. Ne menevät isälleni, jonka jalan koko on 48-49. En ole koskaan ennen neulonut näin suuria sukkia, enkä itse asiassa varmaan koskaan saanut valmiiksi yhtäkään näin suurta neuleprojektia. 


Näiden Körttisukkien ohje on ollut aikaisemmin ainakin Novitan nettisivuilla, vaan kun sivut uudistuivat, ei ohjetta enää löydä, ainakaan kovin helposti. Lisäksi se on joskus julkaistu Kodin Pellervo -lehdessä. Viereinen mallikuva löytyi tietokoneeni muistin syövereistä, ja siinä näkyy Körttisukkien mallikerta. Koon 48 sukkaan loin varteen 16 s / puikko, ja neuloin 12 kerrosta 2 oikein 2 nurin -joustinneuletta, ja tämän jälkeen aloitin mallineuleen mukaisen raitakuvion. Varren ollessa nilkkaresoria vaille sopiva kaventelin silmukan per puikko ja neuloin taas 12 kerrosta 2 oikein 2 nurin -joustinta. Joustinneuleen viimeisellä kerroksella kavensin taas silmukan per puikko, ja jalkaterässä minulla oli 14 silmukkaa jokaisella puikolla. 


Näiden villasukkien valokuvaaminen tuotti pienoisia ongelmia, sillä minulla ei kotonani ole läheskään noin valtavia jalkoja käytössä, kuin mihin nämä sukat on tarkoitettu. Pakko nämä kuitenkin oli kuvata, joten täytyi tyytyä kuviin "tyhjistä" villasukista.

Mikä on suurin neuleprojekti, jonka olette toteuttaneet? Itselläni ne ovat vielä toistaiseksi nämä villasukat, joilla on painoa noin 200 grammaa, mutta ehkä jossain vaiheessa saan aikaiseksi neuloa itselleni villapaidan. 

9 kommenttia:

 1. Äkkiseltään eivät niin isoilta näytäkkään. Kauniit sukat, todella olet tehnyt siistiä jälkeä, usein näkee useammalla värillä kudottaessa, värin vaihtokohta on epämääräinen. Mutta sinä olet kyllä tehnyt todella hyvin.
  Nyt sitten sukkaset isäsi varpaita lämmittämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiväthän nuo kovin ison näköiset ole, kun ovat sopusuhtaiset. Pituutta sukilla kuitenkin riittää, ja lankaakin kului ihan mukavasti! Kiitos ihanasta viestistäsi! :)

   Poista
 2. Ohhoh, onpa ollut projekti! Ihanat sukat kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Yllättävän nopeasti nuo sukat kuitenkin valmistuivat kokoonsa nähden.

   Poista
 3. Sun olisi pitänyt kuvata sukat mittanauhan kera niin ei olisi sellaista hölmöä "Nuoko muka 48-49 kokoa?" -oloa :D Mutta hienot ne ovat silti! :)

  Mun suurin virkkaustyö on ihan sellainen 200x150cm peitto. Tän hetkinen suurin neuletyö on ikuisuusprojekti villapaita. Siinä on runko ja hihat valmiita mutta kun en osaa raglan(?) kavennuksia tehdä niin en ole jaksanut perinteisellä hihat kiinni paitaan kursimista tehdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä olisi pitänyt tehdä niin, mutta kun kissataloudessa laitat mittanauhan lattialle, ei se siinä kovin kauaa pysy. :D

   Poista
 4. Yllättävän söpöt sukat noin kookkaiksi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Minäkin tykkään kovasti näistä. Pitää varmaan itsellekin tehdä samanlaiset!

   Poista
 5. Ihanat sukat.Olet kyllä laittanut tosi selkeän ohjeen.Isälle 83v. rupesin kutomaan harmaa/musta 7veikasta. 46 kokoset olen kutonu vävylle"minisuksien suojat"

  VastaaPoista