perjantai 26. elokuuta 2016

Jääkaappimagneetteja kruunukorkeistaOlen jo parin vuoden ajan kerännyt kannelliseen rasiaan talteen erilaisia kruunukorkkeja, pääasiassa olut- ja siideripulloista. Aikeinani on ollut tehdä niistä magneetteja jääkaapin oveen, mutta kuumaliimapistoolin puuttumisen vuoksi en ole niitä aikaisemmin askarrellut. Tänään kuitenkin ensin siivosin keittiön pöydän, ja sitten ryhdyin askarteluhommiin! Näitä korkkimagneetteja on niin kiva ja nopea tehdä, ja ne näyttävät jääkaapin ovessa hauskoilta, joten ajattelin jakaa niihin vaihe vaiheelta olevan ohjeen teidän kanssanne. :) 


Projektiin tarvitset kruunukorkkeja, kuumaliimapistoolin ja siihen liimapötköjä, aaltopahvia esimerkiksi vanhasta pahvilaatikosta, sakset, magneetteja. Eriaisia kruunukorkkeja on useimmiten alkoholipitoisissa juomissa, mutta myös lasipulloissa olevien virvoitusjuomien korkit ovat usein upeita.

Käyttämäni magneetit ostin Clas Ohlsonilta. Pakkauksessa oli kolmia eri kokoisia magneetteja, ja hintaa sillä oli hieman alle kympin. Näistä Clasun magneeteista näihin kruunukorkki-jääkaappimagneeteihin voi käyttää pakkauksen suurimpia ja pienimpiä magneetteja (pienimpiä kannattaa korkkiin liimata 2-3 kappaletta). Keskikokoiset ovat liian pieniä ja heikkoja kannattamaan jääkaappimagneettia ovessa, mutta silti liian suuria, jotta niitä mahtuisi kaksi kappaletta samaan korkkiin.


Leikkaa saksilla aaltopahvista pyörylöitä, jotka mahtuvat kruunukorkin sisään. Jokaiseen jääkaappimagneettiin tarvitaan yksi tällainen aaltopahvipyörylä, elleivät sitten käyttämäsi magneetit tai aaltopahvi ole kovin ohutta. Tämän pahvin on tarkoitus korottaa magneettia, jotta se ylettyy kruunukorkin sisältä jääkaapin oveen saakka ilman, että korkin reunat raapivat ja naarmuttavat käytössä jääkaapin ovea. 


Liimaa kuumaliimapistoolin kanssa aaltopahvipyörylät kruunukorkkien sisäpuolelle. Paina ne tiukasti kiinni. Varo, ettet polta sormiasi, sillä kuumaliima on niin kuumaa, että se kuumentaa metallisen korkin! 


Kuumaliimaa sen jälkeen korkkeihin vielä magneetit. Muista varmistaa, että kiinnität magneetit oikein päin, varsinkin, jos olet ostanut "yksipuoleisia" magneetteja! Magneetin napaisuuden voi varmistaa kokeilemalla jääkaapin oveen tai muuhun metalliin, kumpi puoli magneetista jää tehokkaammin kiinni, ja kumpi heikommin. Heikommin tarttuva puoli liimataan kruunukorkkia vasten. 

Nyt magneettisi ovat valmiita jääkaapin oveen! Jääkaappimagneetit valmistuvat nopeammin, kun niitä tekee ns. sarjatuotantona. Kannattaa siis ensin leikata kaikki aaltopahvipyörylät, sen jälkeen liimata ne korkkeihin ja liimata sitten vasta magneetit jokaiseen korkkiin.


Mistä kaikesta te olette tehneet jääkaappimagneetteja? Itse haluaisin tehdä magneetteja myös esimerkiksi ulkomaalaisista kolikoista ja pienistä hamahelmitöistä. 

6 kommenttia:

 1. Hauskoja ja jano tulee kun vaan katsookaan jääkaapin ovea! ;) :)

  VastaaPoista
 2. Helppoja nopea askartelu! Minulla olisi pussillinen uusia värillisiä korkkeja, jotka ovat ihan askarteluun tarkoitettu... mitähän niistä keksisi? ideoita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon nähnyt, että niitä on ainakin käytetty riipusten pohjana, sinne sisäpuolelle on liimattu kuva ja päälle joku pinnoite. Oikein muuta mulle ei mieleen tule :/

   Poista
 3. Minulla koristaa jääkaapin ovea myöskin kokoelma erilaisia korkkimagneetteja. Aina kun tulee uudenlainen korkki vastaan, täytyy muistaa kerätä se talteen ja lisätä kokoelmaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vielä varmaankin parikymmentä erilaista kruunukorkkia odottamassa jääkaappimagneetiksi pääsyä, mutta nuo tarpeeksi voimakkaat magneetit loppuivat kesken. :D Pitää jostain kaupasta etsiä sellainen pakkaus, missä on vain noita suurimpia magneetteja, Clasun paketissa kun on myös pieniä ja keskikokoisia, jotka eivät ole tarpeeksi vahvoja kannattelemaan pullonkorkkia ja magneetilla jääkaapin oveen kiinniteltäviä lippulappusia.

   Poista