torstai 22. syyskuuta 2016

Junasukat

Junasukat ovat varmaankin parhaiten pienen - ja miksei vähän isommankin - lapsen jalassa pysyvät villasukat. Aina silloin tällöin palaan neulomaan junasukkia, sillä lähipiirissä ilmenee niille säännöllisesti tarvetta. Tämänkertaiset junasukat neuloin ihanan pehmeästä Dropsin 100 % alpakkalangasta, 2,75 mm puikoilla.

Junasukat "saivat alkunsa" vuonna 1940, kun Kerttu Latvala oli matkalla sotaa pakoon 2 kk ikäisen tyttövauvansa, Tuulan, kanssa. Junamatka keskeytyi, sillä rata oli poikki pommitusten takia. Junassa Kerttua ja Tuula-vauvaa vastapäätä istui eläkkeellä oleva käsityöopettaja, jonka kävi sääliksi vauvaa, jolla ei ollut sukkia tai tossuja. Niinpä radan korjaustöiden aikana hän purki valkoista, käsin neulottua villatakkiaan, ja neuloi siitä vauvalle junasukat.Luo 40 silmukkaa ja neulo 12 kerrosta 2 o 2 n -joustinneuletta. Neulo sitten 4 kerrosta nurjaa, 4 kerrosta oikeaa ja 4 kerrosta nurjaa. Neulo jälleen 12 kerrosta samaa joustinneuletta, ja neulo taas 4 krs nurin, 4 krs oikein ja 4 krs nurin. Neulo vielä 12 kerrosta 2 o 2 n -joustinneuletta, ja aloita sitten kantapää. 

Kantalappu neulotaan puikoilla 1 ja 4, yhteensä 12 kerrosta. Kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan aina neulomatta. Kun kantalappu on valmis, neulotaan kantapohjan kavennukset niin, että keskellä on 8 silmukkaa, joiden kummallakin puolella on 6 pois kavennettavaa silmukkaa.

Kun kantapää on neulottu, jatketaan sukkaa poimimalla kantalapun kummastakin reunasta 7 silmukkaa ja jakamalla puikolla jo valmiiksi olevat 8 silmukkaa tasan kahdelle puikolle.  Kavenna yksi ylimääräinen silmukka pois sekä puikolta 1, että puikolta 4. Samanaikaisesti jalkapöydälle neulotaan 4 krs nurjaa, 4 krs oikeaa, 4 krs nurjaa, 4 krs oikeaa ja 4 krs nurjaa. Halutessasi voit tehdä näitä "ruttuja" enemmänkin, riippuen siitä, minkä kokoiseen jalkaan sukan teet. Alle puolivuotiaalle kolme "ruttua" on ihan sopiva määrä. 

Sukan kärkeen neulotaan vielä nauhakavennus. 1. ja 3. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat neulotaan joka kerroksella oikein yhteen, ja toisen ja neljännen puikon lopussa toisella ja kolmannella silmukalla neulotaan ylivetokavennus. Kun silmukoita on jäljellä enää 8, päätellään sukka katkaisemalla lanka ja vetämällä se kaikkien jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Junasukat voi halutessaan neuloa myös paksummalla langalla, kuten Novitan Nallella. Tällöin voidaan soveltaa samaa ohjetta, mutta sukista tulee hieman isommat. 


4 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta ja selityksestä junasukkien nimelle!

  VastaaPoista
 2. Kivan väriset. Itse neuloin juuri junasukat tulevalle pikku prinssille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Junasukat on kyllä tosi kiva vauvansukkamalli. Multakin tilattiin jo yhdet lisää, kun kaveri näki nämä Instagramissa. :D

   Poista